Cine a fost Nicolae Valter Mărăcineanu

Cine a fost Nicolae Valter Mărăcineanu

Nicolae Valter Mărăcineanu s-a născut la data de 30 mai 1840, la Craiova şi a căzut eroic in timpul asaltului redutei Grivița 2 la 30 august 1877, în timp ce înfigea pe parapetul redutei turcești drapelul Regimentului 8 linie în luptele din cadrul Războiului de Independență al României purtat contra turcilor.

Batalionul lui Nicolae Valter Mărăcineanu a făcut parte din coloana de atac a Brigăzii 1, Divizia 3 Infanterie, sub comanda colonelului Grigore Ipătescu, asupra fortificațiilor de la reduta Grivița 2. A fost una din operatiunile militare iniţiate de armata română pe frontul din Balcani, în cadrul Războiului de Independenţă, împotriva imperiului Otoman, în vederea cuceririi redutei Griviţa şi deschiderii drumului către Plevna (Bulgaria).

Momentul atacului redutei cu Valter Mărăcineanu în fruntea ostașilor săi, devenit emblematic pentru Războiul de Independență din 1877-1878, ramânând imortalizat în paginile ziarului „Resboiul”, grație lui Carol Pop Szathmari, reporter de război şi colaborator al unor publicații din acea vreme.

Resboiul - Valter Maracineanu

Înainte de acest ultim atac, Valter Mărăcineanu le-a spus ostaşilor săi: „Să vă ţineţi după mine! Să nu daţi nici un pas îndărăt. De veţi simţi, copii, că eu mă feresc de focul inamicului şi mă codesc să fiu în capul vostru, vă poruncesc de pe acum să-mi puneţi puşca în frunte”.

România liberă, spre exemplu, scria despre el: „Se lupta în primele rânduri dispreţuind moartea… sui în mijlocul unei ploi de gloanţe dealul şi dânsul fu cel dintâi la întăritură, împlântând steagul. Trăiască România!, fu cea din urmă vorbă a căpitanului Valter”.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *